Keraamilised katusetellised

Architectum KORAMIC katusetellised

Keraamiliste katusetelliste traditsioon Eestis on umbes 700 aastat vana. Kuni 20. sajandi keskpaigani valmistati katusetelliseid käsitsi mõisate töökodades ja põletati primitiivsetes ahjudes.

 

Katusetellis ehk keraamiline katusekivi on aastatuhandeid vana katusematerjal, mis on kaitsnud ehitisi muutuvate ilmastikuolude eest ning on olnud ajalooliselt tähtis materjal tulekahjude leviku piiramisel linnades. Tänapäeval on katusetellisel veel lisaks oluline osa mugava elukeskkonna loomisel. Katusetellis, massiivse materjalina tasakaalustab katusetarindi soojustasakaalu temperatuuride vahetumisel päeval ja öösel. Katusetellis tagab ka hea müraisolatsiooni sademete korral. Katusetellis oma kaalu tõttu vajutab hoone tihedalt kokku ja püsib katusel vähese kinnitusega isegi suurte tormituultega.

 

Katusetelliste valikus on mudeleid, mida võib kasutada katustel kaldega alates 10º kuni vertikaalsete seinapindadeni välja. Samuti saab katusetelliseid kasutada kumerate, koonuseliste ning ka voolavate pindade katmisel. Eri mõõtudega katusetelliste hulgast leiab sobiva iga suuruse ja keerukusega katusele.

 

Katusetellis säilitab oma algse väljanägemise. Välised mõjud nagu suur temperatuurikõikumine, sademed, õhusaaste, erosioon, korrosioon ja ultraviolettkiirgus ei muuda oluliselt katusetellise väljanägemist. Pigem muutub katusetellis aegade möödudes väärikamaks ja kaunimaks, säilitades oma parimad omadused. Katusetellis on kindlasti oluline argument kinnisvara kõrge väärtuse püsimisel.