Põranda soojustus

Alt tuulutatava põranda lisaisolatsioon pealtpoolt

Vanades alt tuulutatavates põrandates kasutatud erinevad orgaanilised isoleermaterjalid on niiskuse muutumise tulemusel deformeerunud ning põrandalaua ja isolatsiooni vahele on tekkinud õhuvahe. Isoleermaterjalide deformeerumine tekitab põranda pinnakonstruktsiooni ja isolatsiooni vahele õhuvahe.

Tuul tekitab ühele poole konstruktsiooni rõhu ja teisele poole tõmbe. Sellisel juhul liigub külm õhk eelmainitud õhuvahesse ja põrand muutub külmaks. Probleemi saab kõrvaldada, võttes põranda pealiskonstruktsioonid lahti ja täites tühja ruumi paindumatu isoleermaterjaliga. Samas võib ka parandada konstruktsiooni tuule- ja õhukindlust.

Väikseimgi tuul tekitab ühele poole konstruktsiooni rõhu ja teisele poole tõmbe, mille tagajärjel liigub õhuvahesse külma välisõhku, mis muudab põranda külmaks (pilt 1). Sageli on ka põranda ja seina ühenduskoht ebatihke ja põhjustab tuuletõmmet.

Põranda parandamine toimub pildi 2. järgi.

Põrandalauad võetakse lahti ja samuti osa vanast isolatsioonist. Isolatsiooniruum täidetakse 100-125 mm isoleerplaatidega. Eelistatavalt tuleks valida ülipaks isoleerplaat, 10-15 mm, mida tuleks suruda põrandalaudade ja vana isolatsiooni vahele ja mis täidaks kindlasti kogu vahe. Isolatsiooni peale laotatakse õhutõkkepaber, mis keeratakse seina peale ning surutakse pärast põrandalaudade tagasi paigaldamist põrandaliistu abil tihedalt vastu seina.

Betoonalusel põrand

Aastaringselt soojana peetavale suvilale saab teha ka betoonalusel põranda. Sellisel juhul tuleb vähemalt osa põranda soojusisolatsioonist paigutada betoonkihi alla. Kui isolatsioonina kasutatakse kandvat PAROC GRS kivivillplaati, tõkestab see efektiivselt maapinnast tõusvat niiskust, toimides kapillaarbarjäärina. Kui isolatsioon on betoonkihi all, tõuseb betooni pealmise pinna temperatuur ja samas ka betooni pealispind on kuivem.

Puitpõrand ehitatakse betoonkihi kohale nt 50 mm kõrgusele põrandalaagide peale. Laagid tuleb eraldada betoonist bituumenpapi ribaga. Laagide vahele paigaldatakse nt 70 mm isolatsioon, mille puhul võib villa paksus olla laagidest veidi suurem ning villa tuleb põranda paigaldamisel suruda põrandalaudade alla. Nii täidab isolatsioon kindlasti kogu ruumi. Isolatsiooni ja põrandalaudade vahele tuleb õhutõkkepaber, mis keeratakse seina peale ning surutakse põrandaliistu abil tihedalt vastu seina. PAROC GRS isolatsiooni tuleb kaitsta nt plaatide abil betooni kohalevedamise ajal või sellistes piirkondades, kus töö käigus liigutakse palju.