Puitlaastplaat

Küsi pakkumist

nael@nael.ee

+372 5203330

Puitlaastplaat on puitplaat, mis on valmistatud kõrgel temperatuuril ja survel kokku pressitud puitlaastust ja sideainest. Enamasti kasutatakse spetsiaalseadmes purustatud okaspuidu laastu. Niiskuskindla puitlaastplaadi puhul kasutatakse kokkupressimisel niiskuskindlat liimi. Erineva otstarbega plaatide valmistamiseks kasutatakse erineva kuju, suuruse ja orientatsiooniga laastu ning erinevaid sideaineid (peamiselt karbamiid- ja fenoolformaldehüüdvaike). Toodetakse nii kuivades kui ka niisketes tingimustes kasutatavat puitlaastplaati; samuti spetsiaalset kandekonstruktsiooni plaati ning punnühendusega sidumiseks mõeldud plaati.

Puitlaastplaat on väga levinud materjal ehituses ja mööblitööstuses, kuid ka näiteks pakendite valmistamisel. Puitlaastplaadi paksus jääb enamasti vahemikku 6–28 mm, kuid rohkem kasutatakse plaate paksusega 12–25 mm. Plaadi tihedus on kuni 700 kg/m3. Levinuim formaat on 2600 x 1200 mm. Plaadi niiskusesisaldus jääb vahemikku 5–13%.

Ehituses kasutatakse puitlaastplaati peamiselt vooderdus- ja alusmaterjalina. Mööblitööstuses on puitlaastplaat juba pikka aega olnud üks levinumaid puiduasendajaid nii korpusmööbli kui ka pehme mööbli konstruktsioonielemendina. Nähtavate pindade puhul kasutatakse puitlaastplaati lamineerituna või spoonituna.

Erinevad plaaditüübid esitatuna EVS-EN 312 tootestandardite kaudu:

Üldotstarbeline plaat - tähis P1 vastavalt EN 312-1 „Nõuded kuivades tingimustes kasutatavatele üldotstarbelistele plaatidele".
Mööbliplaat - tähis P2 vastavalt EN 312-2 „Nõuded sisustuses (kaasa arvatud mööbel) kuivades tingimustes kasutatavatele plaatidele".
Niiskuskindel plaat - tähis P3 vastavalt EN 312-3 „Nõuded niisketes tingimustes kasutatavatele mittekandekonstruktsiooni plaatidele."
Kandekonstruktsiooni plaat - tähis P4 vastavalt EN 312-4 "Nõuded kuivades tingimustes kasutatavatele kandekonstruktsiooni plaatidele".
Niiskuskindel plaat - tähis P5 vastavalt EN 312-5 "Nõuded niisketes tingimustes kasutatavatele kandekonstruktsiooni plaatidele".
Põhistandard - EVS-EN 13986:2002 " Ehituses kasutatavad puitlaastplaadid".